FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Trendy v udržitelné výstavbě


1. CLT masivní dřevěné panely

 

Velkoformátové panely z křížem vrstveného dřeva (CLT) lepeného bez formaldehydu stále častěji nahrazují ostatní konstrukční systémy domů, a to v celosvětovém měřítku. Máloco pohnulo se stavebním průmyslem tak dynamicky jako tato inovace.

 

Nárůst zájmu lze částečně připsat povědomí o problémech životního prostředí a vzestupu poptávky po zelených domech, ale značnou váhu je třeba přičíst i síle architektonických trendů. CLT spojuje výhody dřeva s technologickými vymoženostmi, které umožňují vysoký stupeň prefabrikace a rychlý, bezpečný způsob stavění.

 

Stavební díly jsou řezány s milimetrovou přesností podle projektové dokumentace, což zrychluje dobu výstavby a snižuje chyby na staveništi. Možnosti architektonického návrhu budov s CLT konstrukcí jsou téměř neomezené.

 

2. Ochrana vody

 

Zvýšené obavy z dopadu omezení dodávky vody v budoucnu a náklady na ni vedou mnoho projektantů a vlastníků domů k úvahám o způsobech dalšího snížení spotřeby vody a k jejímu efektivnějšímu využití. Nejžhavějším trendem je používání sanitárních zařízení s nízkým průtokem vody (toalety, sprchové hlavice) a získávání tepla z této šedé vody (rekuperace).

 

Na vodní biotopy u domů se čím dál více nahlíží jako na možnost filtrace odpadní vody přes mokřady a kořenové čističky. Minimalizují se zpevněné plochy kolem domu se záměrem získat propustné povrchy jako rovnocennou alternativu k retenčním nádržím na dešťovku.

 

Místo anglických trávníků a okrasných rostlin se do zahrad vrací přirozená a původní vegetace s preferencí poskytování stínu, klimatizování a čištění vzduchu. A samozřejmě velký posun vpřed zaznamenaly i vegetační střechy.

 

Celý článek najdete ZDE - https://www.drevoastavby.cz/drevostavby-archiv/zdrave-bydleni/6478-trendy-v-udrzitelne-vystavbe

 

Autor: Dana Jakoubková






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook