FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Jaké jsou aktuální trendy v akustice pro rok 2024?


A proč právě sledovat trendy v akustice? Je to obor, o který je velký zájem jak z pohledu investorů, tak architektů a designérů. Protože v době velkých prostorů s minimalistickým čistým vzhledem a hladkých stěn bez dekorací, často vzniká rušivá ozvěna a je třeba ji řešit. Týká se to především kanceláří, restaurací a obchodů, ale nevyhýbá se to ani rodinným domům.

 

A pojďme tedy rovnou na trendy pro rok 2024, jaké myslíte že to jsou?

 

Jen uvedu, že se bavíme o prostorové akustice, tedy o snížení ozvěny, to jsou desky a materiály, které v interiérech vidíme. Oproti tomu stavební akustika (útlum hluku), totiž nikdy není vidět a jde o skladby a technické řešení, které jsou nejčastěji součástí stavebních konstrukcí (tj. stropy, příčky předstěny).

 

Akustika obecně je dnes součástí každého veřejného prostoru a tam kde se na ní zapomnělo, tak se často dodělávají opatření později. Protože sklo, laminát, sádrokarton, betonové stropy, a to vše zvyšuje rezonanci a ozvěnu. Je třeba mít v interiéru dostatečnou plochu pohltivých materiálů, které ji zjemní.

 

A jaké materiály právě frčí?

 

Trend, který vnímám napříč všemi typy materiálů, je jednoznačně využití recyklace. Je to skvělé, že právě v našem oboru se jí tolik daří. Jako typický příklad bych uvedl desky vyrobené z PET lahví. Mají dobré akustické vlastnosti, vzhled a povrch odolného filcu a používají se například na celoplošné obklady stěn, závěsné prvky nebo paravány. Tento materiál sleduji již několik let a v tomto roce očekávám jeho masivní nástup.

 

Stejně tak vnímám i oživení zájmu o desky z dřevní vlny a cementu, známé jako tzv. heraklity. Mnozí z nás si je představí jako nevzhledný obklad z dob minulých, ačkoliv aktuální produkce vychází z původní sto let staré receptury, která využívá dřevěného vlákna, cementu a vody. Vzniká tak materiál v pohledové kvalitě s industriálním vzhledem, který se dobře hodí k moderním interiérům.

 

Dalším nastupujícím materiálem, který ale zatím není moc známý, je micro-perforace dýhovaných desek.

Vestavěný nábytek, obklady, recepce – to vše dnes vídáme vyrobené z klasických desek. Ty jsou však plně odrazivé a často přispívají k nežádoucí ozvěně. Oproti tomu micro-perforace prakticky není vidět a desky mají vynikající pohltivé vlastnosti. Tento druh úpravy materiálu je možný také díky novým výrobním technologiím, které dokáží perforaci o velikosti menší než 1mm.

 

Pokud můžeme zhodnotit, tak kovové podhledy jsou naprostým evergreenem v oblasti obchodních, ale i kancelářských prostor. Trendem by se dal nazvat tahokov, ten však vždy musí být doplněný o vloženou pohltivou izolaci, aby měl akustické vlastnosti, tedy obecně, každý kovový podhled sám o sobě není pohltivý a jeho vlastnosti ovlivňuje právě až izolace. Mimo tahokov jsou to také lamelové kovové podhledy, které zažívají velký boom. Existují v mnoha variacích a povrchových úpravách, a díky své „nesmrtelnosti“ bych je řadil taktéž mezi produkty, které přispívají k ekologii budov. Kov je totiž nejlépe recyklovatelným materiálem.

V interiérech se aktuálně často odhalují stropy a přiznávají technologie, rozvody, a proto je velký zájem o závěsné prvky, a to často samonosné, například kruhy nebo čtverce. Mohou být vyrobené ze skelné vaty, ale také z recyklovaných PET jako jsem uvedl v úvodu.

 

Jako poslední materiál, který stojí za zmínku vyzdvihnout, jsou parametrické lamely, které jsou tvořeny nejen pro zlepšení ozvěny, ale hlavně pro prostor samotný. Jde o tvary, které vytvářejí jedinečné interiéry. Vždy jde o zakázkovou výrobu na základě architektonických požadavků. Vhodných materiálů pro výrobu je vícero a je třeba zohlednit záměr a použití. 

 

A s čím se budeme letos loučit?

 

Na svém vrcholu, nebo spíše za ním, jsou v kancelářských a veřejných prostorech dřevěněné lamelové dílce. Ty nám vládly několik let a je patrné, že tento trend pomalu ustupuje. Ačkoliv v privátním bydlením tu s námi ještě nějakou dobu budou.

 

Co by se dalo také zmínit, je ústup klasických kazetových „čtverců“. Především všude tam, kde mají být vytvořené zajímavé prostory. Jistě, tento typ podhledu má svoje místo ve stavebnictví. Ale dříve to byl naprostý standard, který byl snad opravdu všude. A vnímám globálně, že se hledají spíše jeho alternace. Ve Skandinávii je to například zmíněný heraklit, který tyto dílce z velké části nahradil.

 

Kde můžeme čerpat inspiraci?

 

Zakládáme si, abychom v ACUTECu měli kvalitní, a hlavně široké spektrum materiálů a vždy bylo z čeho vybírat. A to vzhledem k přehršle informací a reklam na internetu na sociálních sítích moc dobře nejde. Osobně preferuji spíše osobní kontakt a objevuji tak opět krásu veletrhů, a to nejen u nás, kde i my se snažíme veřejnost seznámit s různými typy materiálů a představit je „na živo“.  Osobně se těším na podzimní veletrh Orgatec, který se koná jednou za dva roky v Německu. Je zaměřený především na kanceláře a výrobci akustických materiálů se sem sjíždějí z celého světa.

 

https://www.akustickepodhledy.cz/7-aktualnich-trendu-v-akustice-v-roce-2024/

 

Děkujeme za inspiraci a rozhovor.






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook