FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Den otevřených dveří v pasivním domě z NOVATOPu


Vzorový dům v Čakově disponuje dvěma apartmány, menším a větším, které mohou být pronajímány samostatně i jako celek. Splývá s okolím, vyzařuje jednoduchost, a přesto se pyšní promyšleností až do posledního detailu. Je prošpikován různými čidly a senzory díky instalované technologii pro chytrou domácnost, která dbá nejen na uživatelský komfort, ale i bezpečí a efektivní využívání energií.

Současně umožňuje detailní analýzu provozních dat i nákladů. Díky těmto informacím přesně víte, jaká je v domě hladina CO2, teplota, nebo zda nízká vlhkost nevysušuje vaše sliznice, které mají za následek vyšší náchylnost k nemoci. Pomocí jednoho dotykového tlačítka, nebo aplikace na chytrém telefonu, můžete ovládat v každé místnosti žaluzie, osvětlení, hudbu, teplotu nebo kontrolovat zabezpečení, případně přidělit přístupový kód do domu pro návštěvy, které si dům přijedou prohlédnout, nebo rovnou vyzkoušet. Zajímavostí je i systém Senzomatic kontrolující úniky vody a vlhkost, například při poškození odpadního potrubí nebo pračky.

 

Masivní dřevostavba není jen roubenka či srub

 

Vzorový dům byl otevřen v listopadu 2023 a hostům nabízí odpovědi na celou řadu otázek, které bydlení v rodinném domě doprovází, a to nejen v pasivním. Ti, kteří přišli na den otevřených dveří anebo v něm už strávili pár dní, hodnotí dům velmi pozitivně – oceňují otevřený prostor, řemeslné provedení, čerstvý vzduch, vyrovnané klima v celém domě nebo velké prosklené plochy, které dům prosvětlují a zároveň propojují se zahradou.

 

Pozornosti návštěvníků neunikly ani dominující dřevěné plochy v interiéru, tvořící zároveň nosnou konstrukci domu. Touto technologií se vyznačuje většina návrhů z pera Lukáše Pejsara, který dům navrhl, protože si práci s českými panely NOVATOP oblíbil. Na stavbu totiž přijíždí CLT panely přesně opracované na CNC strojích a celodřevěná masivní konstrukce se z nich poskládá během několika dnů. Hrubá stavba je tak brzy bezpečně uzavřená a výrazně se tím omezuje pronikání vlhkosti do její konstrukce v případě nepříznivého počasí. Zároveň je celá obálka stavby vzduchotěsná, což je jeden z klíčových parametrů pro pasivní domy, navíc bez foliových parozábran, a tedy difuzně otevřená.

 

Ale tím největším benefitem NOVATOPu, který jako architekt oceňuje, je možnost ponechat CLT panely v interiéru přiznané a pracovat s nimi i v rámci dalších interiérových prvků, jako jsou dveře či nábytek, interiér díky tomu působí jednotně a útulně. Ale není to podmínka nechávat viditelné smrkové dřevo, rozhodnutí je na klientech, i v tomto domě si mohou osahat různé možnosti obkladů a zkonzultovat jejich výhody a nevýhody. Nedílnou součástí návrhu bylo i řešení prostorové akustiky, na kterou se myslelo od samého počátku. Zvuk se zde nerozléhá, nevzniká echo, svou roli v tom sehrávají i dřevěné akustické panely, tvořící zároveň moderní designový prvek.

 

„Velmi dlouho v nás zrála myšlenka postavit si vzorový dům. Chtěli jsme mít možnost klientům naživo ukázat kvalitu naší práce, materiály a technologie, se kterými pracujeme, ale taky konkrétní lidi, kteří se pod jejich dům podepisují. Zároveň jsme jim chtěli nabídnout možnost vyzkoušet si bydlení v dřevostavbě, kde je dřevo i jeho vůně neustále přítomno. Když se naskytla příležitost koupit parcelu nedaleko Prahy, v malé klidné vesničce Čakov, bylo rozhodnuto. Tady se vše spojilo v jeden celek a vzniklo místo testování i setkávání s klienty i partnery. Dům se stal naší „srdcovkou", říká architekt Lukáš Pejsar ze společnosti 3AE, která dům provozuje.

 

Adresa domu Adresa: https://maps.app.goo.gl/oKrVjHeu7SS3Skb36  Otevřeno bude pouze v sobotu 17. února 2023 od 10 do 17 hod.

 

Designovou expozici NOVATOP na veletrhu FOR WOOD najdete v hale 5. Přijďte se vnořit do světa provoněného dřevem. Za návrhem expozice stojí stejný architekt – Lukáš Pejsar.

 

 „Tým 3AE jsme si nevybrali náhodou. Jsou příkladem kreativních dynamických mladých lidí, nadšených pro detail, což bylo pro naši volbu rozhodující. Jen tak může vzniknout dílo, které má kvality funkční i estetické,“ popisuje výběr architekta Jiří Oslizlo z NOVATOPu, a dodává: „Lukáš Pejsar dokáže ve svých projektech stoprocentně využít všech výhod našeho pohledového konstrukčního systému a vždy nás překvapí dalším odvážným řešením. Zároveň přemýšlí pragmaticky nad funkčností svých návrhů. Jsem rád, že je  zároveň součástí týmu, který nám  stánek v Praze staví.“ 

 

Více www.novatop-system.cz

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook