FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

JAK JSME POTKALI MINISTRA A SOUTĚŽILI O DŘEVĚNÉ PONOŽKY


V únoru se v pražských Letňanech konal veletrh FOR WOOD 2020. Největší veletrh zaměřený na dřevěné stavění v ČR, na kterém jsme strávily (ano, opravdu jsme tam byly samé ženy) tři krásné dny. Ve zkratce by se ty 3 dny daly popsat jako 2 750 rozdaných katalogů Dřevěné stavby roku 2019, 612 vyplněných kvízů o dřevě, 225 anketních lístků o nejlepší dřevěnou zajímavost, nespočet úsměvů a jedno nečekaně milé setkání s panem ministrem. Zajímá vás víc? Čtěte dál!

Letošní veletrh se povedl. Už první den jsme zjistily, že musíme dotisknout kvízy a ankety, protože návštěvnost našeho stánku předčila naše očekávání. Lidé se o dřevo a dřevěné stavby upřímně zajímali, brali si katalogy, letáky, soutěžili o dřevěné ceny. Dřevorádi (registrovaní podporovatelé projektu Dřevo je cesta), kteří za námi přišli a prokázali se heslem Jsem dřevorád, u nás zdarma ochutnali lahodný smrkový sirupu. Zkrátka jsme se během těch tří dnů nezastavily. Ale co víc si přát než zájem návštěvníků o činnost naší nadace.

Na stánku se dokonce zastavil i ministr životního prostředí. Při procházce veletrhem ho zaujaly roll-upy Dřevěné stavby roku. Daly jsme se s ním proto do řeči a kromě dřevěných staveb, které pan ministr podporuje již několik let svou záštitou, jsme mu také ukázaly dřevěné zajímavosti. Odnesl si od nás na památku naši tesařskou trojhrannou tužku. Snad se mu s ní pěkně píše.



Pro návštěvníky veletrhu jsme si připravily dvě soutěže, ve kterých mohli vyhrát naše nadační dubové hodiny, dřevěnou mísu od Jakubovy dílny, dřevěné ponožky od Lesů ČR, s.p. a dřevěný sáček od Biocel Lenzing a.s. Lidé byli z netradičních dřevěných výher nadšení a s elánem zodpovídali naše zvídavé otázky. 


10 OTÁZEK A JEDNA ODPOVĚĎ: CHCEME VÍCE DŘEVA DO ŽIVOTA

612 odvážných vyplnilo náš nový kvíz o dřevěném stavění. 10 otázek, které vytvořily jednoduchou tajenku: Chceme více dřeva do života. Nejvíce správných odpovědí v kvízu jsme napočítaly u otázky: Který dům s totožným půdorysem o ploše 50 m2 bude mít uvnitř více prostoru? Dřevěný, nebo zděný? Správnou odpověď, dřevěný dům, zvolilo 97 % respondentů. 95 % lidí pak správně určilo, že dřevostavby se nejčastěji staví ze smrkového dřeva. Druhou možnost – buk – volili ti, kteří nedůvěřovali měkkému smrkovému dřevu.



Nejtěžší otázkou se ukázal být dotaz na poměr sazenic zasazených v roce 2019 v českých lesích. Jen 60 % dotázaných vědělo, že se více sází listnaté stromy než jehličnaté. Stejně složitou otázkou byl i dotaz na rychlost, s jakou v českých lesích přiroste dříví potřebné na stavbu průměrného rodinného domu ze dřeva. Správná odpověď – 2 minuty – přišla 40 % až neskutečně krátká.

Návštěvníci také hlasovali o nejzajímavější dřevěný předmět. Nejvíc se líbily zelené ponožky z viskózy z českého buku, hrneček z lipového dřeva a bambusový kartáček na zuby. Své fanoušky si získaly i dřevěná hračka, sáček z dřevěné viskózy, CLT panel alias „dřevěná cihla“, háček vytištěný na 3D tiskárně z mixu 80 % dřevěné drtě a plastu, stojánek na mobil a míč z trvdého papíru. Do hlasování se zapojilo 225 návštěvníků veletrhu a pro vítězné dřevěné ponožky hlasovalo 59 z nich. Na veletrhu se také představily studentské návrhy staveb ze soutěže Stavby s vůní dřeva. Návštěvníci si je mohli prohlédnout v krásných smrkových rámech vyrobených naším šikovným kolegou.

 

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook