FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Jakou zvolit povrchovou úpravu na dřevěné podlahy?


Jakou zvolit povrchovou úpravu na dřevěné podlahy?

Olej, nebo lak, co je odolnější? 

 

Jeden nejčastějších dotazů týkajících se dřevěných podlah, jsou na povrchovou úpravu. Zda zvolit lak, tak říkající tvrdý lak, nebo olej. Bohužel panuje jistá míra dezinformace, které je podpořena výrobci laků o jejich, do jisté míry uváděné "zázračné" vlastnosti. Často je lakovaný povrch představovaný, jako lehce udržovatelný a odolný vůči škrábanců. Oproti tomu je olejovaný povrch prezentovaný, jako náročný na úklid, nutnost opětovného a pravidelného doplnění oleje a hlavně méně odolný.

 

Proč však v nejvíce namáhaných interiérech, jako jsou restaurace, hotely, obchody, nebo dokonce letištní haly, jsou dřevěné podlahy právě s olejovaným povrchem?

 


Několik základních, ale podstatných vlastností dřeva je jeho rozměrová stálost vůči okolnímu prostředí a přirozená tvrdost. U nejčastěji používaného dubu, je odolnost dřeva dána jeho vlastní strukturou. A finální úprava neovlivňuje jeho vlastnosti. Odolnější struktura může být například úprava kartáčování, případně příčně kartáčovaný, katrování atd...,které již v základě vytvoří rustikální styl.

 

Základní rozdíl v lakovaném povrchu a olejovaném, je že lak je vrstva ze syntetických materiálů na vrchní části dřeva. Naopak, olejová úprava (poznámka: oxidativní oleje) je vrstva, která se vsakuje do struktury dřeva. To má výhody, že je povrch dřeva výrazně teplejší, oproti laku. Asi nejzásadnější vlastností je, že se jedná stále "otevřený" povrch, kde dřevo může "dýchat". To jinými slovy znamená, že při poškození, škrábnutí lze údržbou znovu doplnit vrstvu oleje a drobné i větší oděrky prakticky nejsou vidět. Díky tomu také olejované povrchy po čase získávají svojí přirozenou patinu a "krásu". Lakovaný povrch, jak jsme zmínili, je vrstva, která je uzavřená a každý škrábanec její celistvost naruší a po několika umytí začne černat. Během několika let tak dochází k viditelnému poškození. Takový to povrch nelze nijak lokálně renovovat a musí být nákladně broušený, kdy dojde k odstranění struktury, barevnosti atd., často je takováto renovace natolik nákladná, že mnoho klientů volí de-instalaci a pokládku nové podlahy a to již v rozmezí několika let od nastěhování.
Renovace olejovaného povrchu, je výrazně jednodušší. Je možno dokonce renovovat jen lokálně a to formou umytí ( odmaštění) a aplikací nového oleje. Struktura povrchu i výška nášlapné vrstvy je plně zachována.


A to jsou právě ty nejdůležitější aspekty pro použití  na nejfrekventovanějších místech. S jistotou pak fungují v rodinných domech a to ve všech prostorách včetně kuchyně, chodby, nebo obývacího pokoje.
Doufám, že uvedené informace vám byly přínosné při rozhodování o povrchové úpravě vaší nové podlahy.

 

Zdroj: www.podlahyaschody.cz






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook