FOR WOOD
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Nová zelená úsporám je v kurzu, dotace vám uspoří i statisíce


Spořte s Novou zelenou úsporám

„Nová zelená úsporám je dostupná téměř pro každého. Domácnosti díky ní šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Úsporná opatření navíc zhodnotí nemovitost i s výhledem do budoucna, protože požadavky na energetické a ekologické parametry budov budou s ohledem na rostoucí ceny energií stále více ovlivňovat jejich cenu.

 

Dotace pro úsporné bydlení pod jednou střechou

Program nově umožňuje poskládat si podporu de facto na míru. To znamená, že v rámci jedné žádosti můžete zkombinovat různá opatření – od zateplení přes výměnu kotle a instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu.

Dotace se zcela nově vztahují také na trvale obývané rekreační objekty. Větší výběr máte i v případě výměny starých neekologických kotlů, kde se program doplňuje s kotlíkovými dotacemi vyplácenými krajskými úřady. Celkově může dotace uhradit až polovinu vstupních nákladů.

 

S rostoucími cenami energie pomohou obnovitelné zdroje

Pokud hledáte možnosti, jak dosáhnout nezávislosti na dodávkách elektrické energie, vsaďte na obnovitelné zdroje energie. I s jejich pořízením vám pomůže Nová zelená úsporám. Program podporuje celou škálu opatření, od domácích fotovoltaických elektráren, přes jejich kombinace například s tepelným čerpadlem, až po solární ohřev vody. Dotace se nově vztahuje na všechny fotovoltaické systémy do velikosti 10 kWp s bateriovým úložištěm i bez a ušetří vám až 200 000 korun.

 

Kombinovat se vyplatí

Realizací více úsporných opatření uspoříte hned dvakrát. „Za každou kombinaci získají domácnosti bonus 10 tisíc korun, u bytových domů je to až 20 tisíc. Čím více opatření majitelé domů zrealizují, tím více peněz ke standardní dotaci získají navíc. Majitelé rodinných domů si tak mohou přilepšit až o 90 tisíc korun. Dalších až 75 tisíc navíc dostanou žadatelé, kteří zkombinují dotace na zateplení s kotlíkovými dotacemi,“ vysvětluje Petr Valdman. Automaticky jsou dalšími 10 procenty zvýhodněni žadatelé ze znevýhodněných regionů z Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

 

Jde to i přes internet a „bez papírů“

Pravda je, že vyřízení dotace vám nějaký čas zabere, vše je ale dnes jednodušší. Podání žádosti i všech potřebných dokumentů probíhá zcela online, přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Vše je tedy možné vyřídit z pohodlí domova a bez zbytečného papírování. Žádost o dotaci je možné podat před realizací opatření, v jejím průběhu nebo i po ní.

 

Poradíme na FOR PASIVu

Pokud se o dotace zajímáte a nevíte, jak na to, zastavte se na poradenském stánku Státního fondu životního prostředí ČR v Hale 2. Poradíme vám s možnostmi dotací, s vhodným úsporným řešením pro váš dům i s dalším postupem. V průběhu veletrhu můžete navštívit také přednášky našich odborníků. Na nich se v kostce dozvíte, jak s Novou zelenou úsporám bydlet lépe a úsporněji.

 

www.novazelenausporam.cz

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook